Čišćenje ozonom – prirodno i bez kemikalija

Čišćenje ozonom – prirodno i bez kemikalija

Ozon (aktivni kisik) je najjači poznati prirodni dezinfekt, kojeg priroda stvara kako bi pročistila zrak i vode našeg planeta. Najpoznatiji proces prirodnog stvaranja ozona je grmljavinsko nevrijeme. Ozon efikasno uklanja ili značajno reducira molekule neugodnih mirisa, bakterije, viruse, gljivice, plijesan i spore plijesni, alergene, te ostale mikroorganizme.

Visoka razina efikasnosti dezinfekcije potvrđena je od strane mjerodavnih institucija, npr. FDA (Američke administracije za hranu i lijekove) i nezavisnih laboratorija, među kojima je i svjetski poznati švicarski laboratorij Societe Generale de Surveillance (SGS). Između ostalog, aktivni kisik (ozon) uništava ili značajno reducira sljedeće:

Bakterije – Bacillus atrophaeus, Bacillus anthracis (Anthrax), Escherichia coli, Salmonella choleraesuis, Methicilin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Tubercle bacillus, Streptococcus pyogenes, Listeria monocytogenes.

Viruse – virus gripe tip A, virus ptičje gripe H5N1, virus svinjske gripe H1N1, virus herpesa, vaccinia virus, adenovirus.

Plijesan – Aspergillus niger, Stachybotrys chartarum (crna plijesan). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je plijesan uzrok 60% svih alergija.

Osim što se stvara na prirodan način ozon je moguće i proizvesti. Zbog njegovih karakteristika čovječanstvo ozon koristi više od 100 godina za različite primjene. Počeo se koristiti kao dezinfekt pitke vode, što je danas sasvim uobičajeno s obzirom na njegove prednosti u odnosu na klor. Također se koristi za dezinfekciju vode u farmaceutskoj industriji i medicini jer uništava razne čestice.

No, osim kao dezinfekt pitke vode, ozon na najučinkovitiji način, potpuno prirodno i neškodljivo pročišćava i dezinficira zatvorene prostore. Naime, ozon nije efikasan samo za dezinfekciju zraka, već djeluje i u porama svih materijala, npr. zavjesa, tepiha, zidova, prekrivača, itd.


Ozonizatori zraka koje koristi Ozonko proizvedeni su u tvrtki koja je specijalizirana u proizvodnji inovativnih uređaja za pročišćavanje i dezinfekciju zraka i prostorija. Zrak u prostoriji tretiran ozonom je svjež i ugodnog mirisa nakon prozračivanja. Efekt dezinfekcije, kao rezultat korištenja ozona, pridonosi u velikoj mjeri minimizaciji zdravstvenih rizika. Aktivni kisik (ozon) efikasno eliminira molekule lošeg mirisa, bakterije, viruse, gljivice, plijesan i spore plijesni, te alergene.

Standardni pročistač zraka ne može prodrijeti u pore materijala, te njegovim korištenjem prijetnje u obliku virusa, bakterija, gljivica, i dr. i dalje ostaju u zraku. U prošlosti su se za dezinfekciju koristile razne kemikalije koje su isparavale te ostajale u prostoru. Nakon njihovog korištenja zrak bi se pokušao pročistit ventiliranjem i prozračivanjem, no štetna isparavanja bi se često zadržavala dulje vremena.


Prirodno, bez kemikalija

Razlika između našeg i drugih ozonatora je u brzoj transformaciji ozona ponovo u kisik koji udišemo, te u kvaliteti pročišćavanja zraka (ne ostaju nikakve čestice u prostoru nakon procesa oksidacije).

U usporedbi s drugim metodama ozonkov ozonator ne hvata ili kamuflira dim cigareta i razne ostale neugodne mirise pomoću drugih, po zdravlje opasnih, kemijskih supstanci. on rastvara čestice neugodnih mirisa, ne kamuflirajući problem, već ga rješavajući efikasno, bez opasnosti po okolinu i zdravlje.

Princip rada:

1. Proizvodnja aktivnog kisika (ozona) u prostoriji bez prisustva ljudi

2. Povećana koncentracija aktivnog kisika (ozona) u prostoriji – dezinfekcija i deodorizacija zraka, zidova, namještaja, zavjesa, i drugih materijala

3. Transformacija aktivnog kisika (ozona) natrag u kisik (potrebno provjetriti prostoriju)

4. Zrak u prostoriji je svjež, mirisan, te apsolutno bez rizika po zdravlje ljudi i životinja

Naši ozonatori zraka uklanjaju brojne neugodne mirise iz prostorija, poput mirisa cigareta, mirisa paljevine, kuhinjskih mirisa, mirisa prženog ulja, mirisa ribe, životinjskih mirisa, mirisa urina i brojnih drugih.

Mjesta primjene ozonatora zraka vrlo su široka: od dezinfekcije bolnica i operacijskih sala, uklanjanja plijesni u vinskim podrumima i poplavljenim objektima, produljivanje svježine povrća i voća, uklanjanja neugodnih mirisa u prostorima gdje je bio požar i kuhinjama, te brojne druge primjene.


Iznimno učinkoviti i ekološki prihvatljivi

Ozonko ozonatori zraka su ekološki prihvatljivi, ne ostavljaju nikakve čestice, te imaju učinak vrlo jakog dezinfekta.

Posebno zanimljivo je korištenje uređaja u hotelskim i bolničkim sobama, operacijskim halama, uredima i stanovima.

Zadovoljstvo i komfor gostiju i zaposlenika su najvažniji i zbog toga je dezinfekcija pomoću ozonka idealno rješenje. Razlika u kvaliteti zraka hotelske sobe prije i poslije korištenja ozonatora je nevjerojatna.

Zbog relativno male težine i dimenzija uređaji su jednostavni za manipulaciju.