P. Deperisa 2, Rovinj
Menu

Vlaga i zidna plijesan

Comments Off on Vlaga i zidna plijesan

Kada govorimo o štetnim pojavama u našim kućama, stanovima ili radnom prostoru, gljivice i plijesan zasigurno spadaju u kategoriju opasnijih, a posebno za ljude sklonije alergijskim reakcijama.

Možda ste imali tu sreću pa se s ovom pošasti niste susretali u vlastitom domu, no sigurno ste barem jednom imali bliski susret s njima u nekom drugom prostoru, gdje ste primjetili ružne mrlje po zidovima uz onaj karakteristični miris “tufne”, prisutan i kad ih i golim okom ne vidimo.

 

Kako dolazi do razvoja plijesni?

Do razvoja plijesni dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grijanom stambenom prostoru koja je u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi, pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i žbuke.

Najčešći nam se višak vlage stvara jer prostorije ne provjetravamo dovoljno, no problem mogu biti i loša izolacija zidova, te prodor hladnoće u prostore.

Plijesan voli prirodne materijale, te se stoga ne preporuča korištenje drvenih zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavjesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Možemo i dodati kako i ugradnja PVC stolarije također potiče razvoj gljivica i plijesni s obzirom na to da takva vrsta brtvljenja onemogućava izmjenu vanjskog i unutarnjeg zraka, a time i prirodno isušivanje zidova.

Plijesan je tek posljedica prekomjernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rješavati sustavno i kvalitetno, jer će zidovi u suprotnome ponovo promijeniti boju.